Lipiec - sierpień są miesiącami zbioru ogórków. Proponuję sprawdzony przepis na ogórki w zalewie musztardowej, zimą jak znalazł - na przystawkę do obiadu lub inną zachciankę.
Ogórki w zalewie musztardowej
Składniki:
3,5 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 1,5 szklanki cukru,
- 5 łyżeczek musztardy sarepskiej,
- 3 płaskie łyżki soli kamiennej.
Przyprawy - według uznania:
Ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, chrzan, koperek, gorczyca.
Przyprawy dodajemy według uznania. Ja zawsze robię bez przypraw, bo takie najbardziej mi smakują.
Wykonanie:
Wszystkie produkty przeznaczone na zalewę umieszczamy w garnku i gotujemy.
Małe ogórki gruntowe obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, po czym wkładamy do słoików o pojemności 300g. Zalewamy ciepłą zalewą i zakręcamy. Słoiki ustawiamy w dużym garnku wypełnionym wodą, do wysokości 3/4 słoika, całość gotujemy 1 minutę.
Podana porcja ogórków i zalewy wystarcza na około 10 małych słoików. Zalewa sprawia wrażenie mętnej, jest to spowodowane dodatkiem musztardy. Ogórki w zalewie musztardowej są twarde.
Smacznego!
Polub nas na FB
Kiełbaski zapiekane w cieście
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?