Lato w słoiku czyli ogórki w zalewie musztardowej - przepis

Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
Nie przechodźmy obojętnie koło ogórków, to warzywo zawierające niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, nadaje się do spożycia nie tylko na surowo. Konserwujmy, kiśmy, czy też róbmy w zalewach np. musztardowej.

Lipiec jest miesiącem zbioru ogórków. Proponuję sprawdzony przepis na ogórki w zalewie musztardowej, zimą jak znalazł - na przystawkę do obiadu lub inną zachciankę.

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:
3,5 kg ogórków gruntowych

Zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej,
  • 3 płaskie łyżki soli kamiennej.

Przyprawy - według uznania:
Ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, chrzan, koperek, gorczyca.
Przyprawy dodajemy według uznania. Ja zawsze robię bez przypraw, bo takie najbardziej mi smakują.

Wykonanie:
Wszystkie produkty przeznaczone na zalewę umieszczamy w garnku i gotujemy.
Małe ogórki gruntowe obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, po czym wkładamy do słoików o pojemności 300g. Zalewamy ciepłą zalewą i zakręcamy. Słoiki ustawiamy w dużym garnku wypełnionym wodą, do wysokości 3/4 słoika, całość gotujemy 1 minutę.

Podana porcja ogórków i zalewy wystarcza na około 10 małych słoików. Zalewa sprawia wrażenie mętnej, jest to spowodowane dodatkiem musztardy. Ogórki w zalewie musztardowej są twarde.

Smacznego!


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Wideo

Dodaj ogłoszenie