Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Łamańce z makiem

[email protected]
Do ich przygotowania potrzebujemy: 30 dag mąki, 2 jajka, 1 żółtko, 12 dag tłuszczu, 10 dag cukru pudru, 3 dag masła do formy, 3 łyżki śmietany i wanilię, proszek do pieczenia.

Do ich przygotowania potrzebujemy: 30 dag mąki, 2 jajka, 1 żółtko, 12 dag tłuszczu, 10 dag cukru pudru, 3 dag masła do formy, 3 łyżki śmietany i wanilię, proszek do pieczenia. Masa makowa: 300 g maku, 1 l mleka, pół szklanki miodu, po 100 g migdałów lub orzechów laskowych lub włoskich, 100 g rodzynków i kawałek laski wanilii.

Mak uprzednio należy zalać mlekiem i gotować tak długo, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zemleć. Do masy makowej trzeba dodać posiekane bakalie, namoczone rodzynki, miód i startą wanilię. Całość należy zagotować, parę minut mieszać, a potem wstawić do lodówki.

Łamańce:
Przesianą mąkę należy posiekać z tłuszczem, dodać cukier, wbić 1 jajko oraz żółtko, śmietanę i wanilię. Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na 10 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, pokrajać w kwadraty i wyłożyć na blachę. Piec w gorącym piekarniku ok. 10 minut. Jeszcze gorące dekorować powinniśmy musem makowym lub utartym z cukrem makiem przyprawionym rodzynkami, bakaliami i wanilią. Można również podać na stół piramidę z maku, ułożoną w salaterce, naszpikowaną kruchymi ciasteczkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto