Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kluchy na łachu, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze [Przepis]

Redakcja
Pyszne kluski na parze do tłustych sosów i mięs, chociaż nie tylko.
Pyszne kluski na parze do tłustych sosów i mięs, chociaż nie tylko. Dorota Michalczak
Gdy żona smacznie gotuje, to drogę do serca męża znajduje. Dzisiaj to tłustego sosu z kaczki polecam, wielkopolskie kluchy na łachu - czyli kluski drożdżowe gotowane na garnku owiązanym gazą.

Kluski drożdżowe na parze

Składniki:
Pół kilograma pszennej mąki,
1 szklanka mleka,
2 jaja,
3 łyżki margaryny lub masła,
5 dkg drożdży,
1 łyżeczka cukru,
sól

Wykonanie
Do miski wsypujemy pół kilograma przesianej mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mleko i jaja, sól. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, po czym dodajemy stopione masło i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Z wrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości jak na pączki.
Garnek z wrzącą wodą obwiązujemy gazą, na której układamy kluchy. Przykrywamy miską i gotujemy aż wyrosną, około 20 minut.
Gorące kluchy podajemy do tłustych mięs i sosów, możemy jeść z owocami lub posmarowane masłem.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto