Jak zrobić majowy miodek z mniszka lekarskiego - przepis, zdjęcia

Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
CC0 Creative Commons
Udostępnij:
Mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem, jest rośliną leczniczą o żółtych miododajnych kwiatach. Surowe liście dodajemy do sałatek, a ze złotożółtych kwiatów robimy wywar, do którego dodajemy cukier i w ten sposób otrzymujemy syrop o smaku i konsystencji zbliżonej do miodu. Jak zrobić miodek majowy z mniszka lekarskiego - przepis

Majowy miodek z mniszka lekarskiego.

składniki:

  • około 500 sztuk kwiatków,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr wody,
  • 1 cytryna

Zbieramy z łąki 500 kwiatków, które po powrocie do domu rozkładamy na białym papierze żeby pozbyć się niechcianych lokatorów, którzy zamieszkują roślinę. Do kwiatów dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę. Zalewamy litrem wody i gotujemy 30 minut. Całość odstawiamy na dobę.

Ugotowane kwiaty przecedzamy przez sitko lub mocno wyciskamy. Całość dodatkowo jeszcze przelewamy przez gazę w celu uzyskania większej klarowności. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy półtorej godziny często mieszając. Ponownie pozostawiamy na dobę.

Następnego dnia nasz miodek zagotowujemy i gorący wlewamy do słoiczków. Zakręciwszy odwracamy je do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.
Gotowe. Smacznego!

Jak zrobić miodek majowy z mniszka lekarskiego - przepis

Jak zrobić majowy miodek z mniszka lekarskiego - przepis, zdjęcia

Korzystając z dobrodziejstw otaczającej nas natury i przyrody zrobiono już syrop z mniszka lekarskiego

„Cichy Zakątek – Stefanowice”: Kuchnia polska to bogactwo sm...


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Wideo

Dodaj ogłoszenie