Dania z kani są sycące i łatwe w przygotowaniu. Nawet ci, którzy grzybów nie zbierają, mogą je suszyć, zaprawiać, przygotowywać z nich wyborne posiłki. I co najważniejsze, kiedy grzyby są dostępne, nie trzeba się zastanawiać, co dzisiaj zrobić na obiad. Poniżej przedstawiamy aż 3 przepisy na smażone kanie. Jednak najpierw trzeba zwrócić uwagę na to, czy nie jest to muchomor sromotnikowy - łatwo jest te grzyby pomylić.
Jak rozpoznać kanię?
Kiedy zacznie się sezon grzybowy, kania jest jednym z najbardziej pożądanych okazów w koszyku. Głównie z uwagi na specyficzny smak, poszukują ją grzybiarze z całej Polski. Jak prawidłowo rozpoznać kanię?
Kapelusz kani ma kształt parasola o średnicy 10-30 cm. Na jego środku znajduje się małe wybrzuszenie. Małe kanie są jałowate i zamknięte, z kolei dojrzałe stożkowate i rozpostarte. Młode kanie mają kapelusz brązowy, z kolei u starszych okazów kapelusz jest biały z brązowymi łuskami. Blaszki kani są gęste, szerokie i niedochodzące do trzonu.
Łatwo jest pomylić kanie z muchomorem sromotnikowym. Jak go rozpoznać? Muchomor sromotnikowy ma słodkawy zapach. Zarówno u młodych, jak i starszych owocników pod kapeluszem znajdziemy jasne blaszki. Na trzonie, w jego górnej części, jest duży, zwisający w dół pierścień, a u podstawy trzonu - pochwa. Gołąbki i gąski zielonki nie mają pochwy u nasady trzonu i pierścienia. Blaszki gąski są żółte.
Natomiast trzon kani osiąga długość od 15 do 40 cm. Nie powinien być grubszy niż 2 cm. Łatwo go wyłamać i posiada ruchomy pierścień. Miąższ kani w kapeluszu jest miękki, z kolei w trzonie łykowaty. Zawsze jest biały, nie zmienia barwy nawet po uszkodzeniu. Kania występuje w Ameryce Północnej, Europie, Korei, Japonii, a nawet w Nowej Zelandii. Na terytorium Polski można ją spotkać na obszarze wszystkich województw.
Czytaj także: Suszenie grzybów w piekarniku. Jak suszyć grzyby w piekarniku?
PRZEPISY NA SMAŻONE KANIE
Jajecznica na kani
Składniki :
- 2 kanie
- 2 jajka
- mała cebula
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Dodać kanie pokrojone w kostkę, razem smażyć
aż wyparuje woda. Wbić jajka, wymieszać z kanią,
smażyć aż się zetną. Podawać z pieczywem i pomidorem z cebulą.
Kania smażona w panierce
Składniki:
- 2 kanie
- klarowane masło lub olej do smażenia
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz
Przygotowanie kani w panierce:
Na początku należy oczyścić, opłukać i lekko osuszyć kanie. Jajka i mleko roztrzepujemy w misce, dodajemy sól i pieprz, do smaku. Następnie zanurzamy kanię w roztrzepanym jajku, wtedy w bułce tartej, a potem kładziemy na rozgrzany wcześniej tłuszcz. Na koniec obsmażamy z obu stron tak, aby panierka była lekko złotawa. Jemy kiedy są jeszcze gorące. Aby potrawa była bardziej sycąca, najlepiej podajemy pieczywem.
Kania w cieście
Składniki:
- kapelusze kani
- mąka
- 1 szklanka mleka
- 1-2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- sól do smaku
Jak zrobić kanie w cieście?
Kapelusze kani oczyścić i posypać solą. W misce przygotować ciasto naleśnikowe - jajko połączyć z solą, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia i mieszać do momentu, aż znikną grudki. Grzyby moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Ciasto nie musi spływać z kani, musi być dosyć gęste. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?