Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak usmażyć kanie? Sprawdzone przepisy na smażone kanie

Jan Zapolski
Jak usmażyć kanie? Sprawdzone przepisy na smażone kanie
Jak usmażyć kanie? Sprawdzone przepisy na smażone kanie Janusz Wojtowicz/Archiwum
Potrawy z kani są bardzo lubiane wśród miłośników grzybów. Jak jednak usmażyć takie grzyby? Na początku warto zwrócić uwagę na to, czy zebrany przez nas grzyb na pewno jest kanią, ponieważ łatwo ją pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym. Jak już będziemy pewni - możemy zabrać się do gotowania. Poniżej znajdują się przepisy na smażone kanie.

Dania z kani są sycące i łatwe w przygotowaniu. Nawet ci, którzy grzybów nie zbierają, mogą je suszyć, zaprawiać, przygotowywać z nich wyborne posiłki. I co najważniejsze, kiedy grzyby są dostępne, nie trzeba się zastanawiać, co dzisiaj zrobić na obiad. Poniżej przedstawiamy aż 3 przepisy na smażone kanie. Jednak najpierw trzeba zwrócić uwagę na to, czy nie jest to muchomor sromotnikowy - łatwo jest te grzyby pomylić.

Jak rozpoznać kanię?
Kiedy zacznie się sezon grzybowy, kania jest jednym z najbardziej pożądanych okazów w koszyku. Głównie z uwagi na specyficzny smak, poszukują ją grzybiarze z całej Polski. Jak prawidłowo rozpoznać kanię?

Kapelusz kani ma kształt parasola o średnicy 10-30 cm. Na jego środku znajduje się małe wybrzuszenie. Małe kanie są jałowate i zamknięte, z kolei dojrzałe stożkowate i rozpostarte. Młode kanie mają kapelusz brązowy, z kolei u starszych okazów kapelusz jest biały z brązowymi łuskami. Blaszki kani są gęste, szerokie i niedochodzące do trzonu.

Łatwo jest pomylić kanie z muchomorem sromotnikowym. Jak go rozpoznać? Muchomor sromotnikowy ma słodkawy zapach. Zarówno u młodych, jak i starszych owocników pod kapeluszem znajdziemy jasne blaszki. Na trzonie, w jego górnej części, jest duży, zwisający w dół pierścień, a u podstawy trzonu - pochwa. Gołąbki i gąski zielonki nie mają pochwy u nasady trzonu i pierścienia. Blaszki gąski są żółte.

Natomiast trzon kani osiąga długość od 15 do 40 cm. Nie powinien być grubszy niż 2 cm. Łatwo go wyłamać i posiada ruchomy pierścień. Miąższ kani w kapeluszu jest miękki, z kolei w trzonie łykowaty. Zawsze jest biały, nie zmienia barwy nawet po uszkodzeniu. Kania występuje w Ameryce Północnej, Europie, Korei, Japonii, a nawet w Nowej Zelandii. Na terytorium Polski można ją spotkać na obszarze wszystkich województw.

Czytaj także: Suszenie grzybów w piekarniku. Jak suszyć grzyby w piekarniku?

PRZEPISY NA SMAŻONE KANIE
Jajecznica na kani
Składniki :

  • 2 kanie
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Dodać kanie pokrojone w kostkę, razem smażyć
aż wyparuje woda. Wbić jajka, wymieszać z kanią,
smażyć aż się zetną. Podawać z pieczywem i pomidorem z cebulą.

Smażone kanie. Jajecznica z grzybami

Kania smażona w panierce
Składniki:

  • 2 kanie
  • klarowane masło lub olej do smażenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz

Przygotowanie kani w panierce:

Na początku należy oczyścić, opłukać i lekko osuszyć kanie. Jajka i mleko roztrzepujemy w misce, dodajemy sól i pieprz, do smaku. Następnie zanurzamy kanię w roztrzepanym jajku, wtedy w bułce tartej, a potem kładziemy na rozgrzany wcześniej tłuszcz. Na koniec obsmażamy z obu stron tak, aby panierka była lekko złotawa. Jemy kiedy są jeszcze gorące. Aby potrawa była bardziej sycąca, najlepiej podajemy pieczywem.

Kania w cieście
Składniki:

  • kapelusze kani
  • mąka
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • sól do smaku

Jak zrobić kanie w cieście?

Kapelusze kani oczyścić i posypać solą. W misce przygotować ciasto naleśnikowe - jajko połączyć z solą, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia i mieszać do momentu, aż znikną grudki. Grzyby moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Ciasto nie musi spływać z kani, musi być dosyć gęste. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto