Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Dzień Flagi Rzeczypospolitej. Tak świętowano w Gdyni

NOWE
Dzień Flagi Rzeczypospolitej. Tak świętowano w Gdyni

Marek Balt w ogniu krytyki za atak na Macieja Koniecznego. Obaj są politykami Lewicy

Marek Balt w ogniu krytyki za atak na Macieja Koniecznego. Obaj są politykami Lewicy

Polecamy

Makabryczne odkrycie. W lesie, w samochodzie, znaleziono zwęglone ciało człowieka

NOWE FAKTY
Makabryczne odkrycie. W lesie, w samochodzie, znaleziono zwęglone ciało człowieka

Przed nami utrudnienia w związku z rozbudową sieci kanalizacji

O TYM SIĘ MÓWI
Przed nami utrudnienia w związku z rozbudową sieci kanalizacji

Uczył się od najlepszych na świecie! Przeprowadził innowacyjny zabieg w Pleszewie

Uczył się od najlepszych na świecie! Przeprowadził innowacyjny zabieg w Pleszewie