Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jaja w sosie orzechowym, zielonym i andaluzyjskim - przepisy

Redakcja
Jajka ugotowane na twardo, podzielone na połówki.
Jajka ugotowane na twardo, podzielone na połówki. Dorota Michalczak
Jaja w sosie orzechowym, zielonym i andaluzyjskim - przepisy. Podstawą wielkanocnego śniadania są jajka - z chrzanem, majonezem, w sosach. Polecam kilka sosów do jajek, mięs, wędlin, które nam najbardziej smakują.

Jaja w sosie orzechowym, zielonym i andaluzyjskim - przepisy

Tekst nagłówka spisu:

Jaja w sosie orzechowym

5-7 jajek,

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki wina białego,
  • 1 szklanka majonezu,
  • 5 dag orzechów łuskanych.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, podzielić na połówki.

Przygotowanie sosu orzechowego
Czosnek posiekać bardzo drobno, lub wycisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobina soli. Majonez wymieszać z winem, dodać czosnek i grubo posiekane orzechy. Sos oziębić, odstawiając na dwie godziny do lodówki.
Sos można podawać do jaj, ryb i mięs pieczonych na zimno.

Jaja w sosie andaluzyjskim

5-7 jajek,

  • 1 szklanka majonezu,
  • 1 czubata łyżka keczupu,
  • 3 papryki marynowane.

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek, podzielić na połówki,ułożyć a półmisku.

Wykonanie sosu
Majonez wymieszać z keczupem, dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę.
Podawać do jajek, zimnych mięs i wędlin.

Jaja w zielonym sosie

5-7 jajek,

  • 1 szklanka majonezu,
  • 15 dag szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie
Mrożony szpinak podsmażyć na łyżce masła, silnie ogrzać i dodać kwaśną śmietanę. Odlać nadmiar wody i ostudzić.
Czosnek drobno posiekać, dodać do majonezu, doprawić solą, pieprzem. Połączyć ze szpinakiem. odstawić do lodówki na

Było sobie raz jajko mądrzejsze od kury.
Kura wyłazi ze skóry,
Prosi, błaga, namawia: „Bądź głupsze!”
Lecz co można poradzić, kiedy ktoś się uprze?
(Jan Brzechwa)

Zobacz także:

Mazurek bakaliowy Koła Gospodyń Wiejskich w Nądni - To jest...

Żurek wielkanocny - przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Stefan...

Schab w ziołowej zalewie - przepis Koła Gospodyń Wiejskich z...

Pascha wielkanocna - przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich ...

Karkówka w sosie chrzanowym. Kulinarne podróże po Wielkopols...

Sałatka jarzynowa - przepis. Kulinarne podróże po Welkopolsk...

Chleb ziołowy - przepis. Kulinarne podróże po Wielkopolsce

Schab w ziołowej zalewie - przepis Koła Gospodyń Wiejskich z...


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto