Jaja w sosie orzechowym
5-7 jajek,
2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki wina białego,
1 szklanka majonezu,
5 dag orzechów łuskanych.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, podzielić na połówki.
Przygotowanie sosu orzechowego
Czosnek posiekać bardzo drobno, lub wycisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobina soli. Majonez wymieszać z winem, dodać czosnek i grubo posiekane orzechy. Sos oziębić, odstawiając na dwie godziny do lodówki.
Sos można podawać do jaj, ryb i mięs pieczonych na zimno.
Jaja w sosie andaluzyjskim
5-7 jajek,
1 szklanka majonezu,
1 czubata łyżka keczupu,
3 papryki marynowane.
Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek, podzielić na połówki,ułożyć a półmisku.
Wykonanie sosu
Majonez wymieszać z keczupem, dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę.
Podawać do jajek, zimnych mięs i wędlin.
Jaja w zielonym sosie
5-7 jajek,
1 szklanka majonezu,
15 dag szpinaku,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka masła,
sól, pieprz do smaku.
Wykonanie
Mrożony szpinak podsmażyć na łyżce masła, silnie ogrzać i dodać kwaśną śmietanę. Odlać nadmiar wody i ostudzić.
Czosnek drobno posiekać, dodać do majonezu, doprawić solą, pieprzem. Połączyć ze szpinakiem. odstawić do lodówki na
Było sobie raz jajko mądrzejsze od kury.
Kura wyłazi ze skóry,
Prosi, błaga, namawia: „Bądź głupsze!”
Lecz co można poradzić, kiedy ktoś się uprze?
(Jan Brzechwa)
Zobacz także:
Pieczemy mazurki
Przepis na wielkanocny żurek
schab
pascha
karkówka
sałatka jarzynowa
chleb ziołowy
Schab w ziołowej zalewie
Koła Gospodyń Wiejskich prezentują potrawy wielkanocne
Źródło:gloswielkopolski.pl