Jadłodzielnia dla każdego
Jak sama nazwa wskazuje, jadłodzielnia to miejsce do dzielenia się jedzeniem. To jeden ze sposobów na walkę z marnotrawieniem żywności. Nie tylko od święta, kiedy przygotowaliśmy za dużo dań i nie wiemy, co zrobić z resztkami. Jedzeniem można się dzielić każdego dnia i to działa.
Jadłodzielnia to miejsce dla wszystkich. Każdy może wziąć z niej to, na co ma ochotę, albo oddać to, czego ma za dużo, zamiast wyrzucać do kosza. Pamiętajmy, że jadłodzielnie są bezpłatne. Za branie i oddawanie nie są pobierane żadne opłaty. Ideą jest wzajemna pomoc i walka z marnotrawieniem, a nie zarobek.
Zasady obowiązujące podczas korzystania z jadłodzielni są proste. Przede wszystkim przynosimy produkty, które sami byśmy zjedli - muszą się mieścić w terminie przydatności do spożycia. Nie wolno przekazywać surowego mięsa, produktów z niepasteryzowanego mleka, napoczętych puszek (szczegółowe wytyczne znajdują się na jadłodzielni).
Wszystko pakujemy szczelnie, w czyste opakowania, produkty opisujemy, zaznaczając skład i datę przygotowania – w przypadku dań przygotowanych przez nas samodzielnie. Nie ma problemu, jeśli chcemy oddać np. pół paczki ryżu czy innych suchych produktów, ale muszą być szczelnie zamknięte.
Jadłodzielnia w Rawiczu
Rawicka jadłodzielnia znajduje się na ulicy Ignacego Buszy 5 przy budynku Centrum Usług Społecznych od strony multibiblioteki. Na kontener jadłodzielni składa się przeszklona witryna z lodówką oraz metalowy regał.
Opiekunem miejsca został zespół Caritas działający przy parafii pw. św. Andrzeja Boboli w Rawiczu.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?