Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzyby - skarby naszych lasów. Galeria grzybiarzy i grzybów

Redakcja
Archiwum czytelników
Grzyby - skarby naszych lasów. W wielu krajach grzybów się nie zbiera, ponieważ uznawane są za potencjalnie niebezpieczne. U nas sprawa jest o wiele prostsza. Kiedy tylko się pojawią w naszych lasach, łapiemy za koszyki i czym prędzej udajemy się na długie wypady za miasto. Suszymy, gotujemy, zachowujemy ich smak w słoikach - na zimę... Zobacz, zbiory naszych czytelników.

Grzyby - skarby naszych lasów. Galeria grzybiarzy i grzybów

Grzyby w sosie pomidorowym

4 kg grzybów,
2 kg cebuli,
1 szklanka oleju,
5 łyżek cukru,
10 łyżek octu,
4 małe przeciery pomidorowe lub keczupy,
sól, pieprz, liść laurowy.
Grzyby oczyścić i umyć. Duże okazy pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości - ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w paseczki podsmażyć na oleju, dodać pozostałe przyprawy i połączyć z ugotowanymi grzybami. Doprawić do smaku według własnego uznania. Tak przygotowane owoce lasu, kładziemy do słoiczków zagotowujemy kilka minut w zależności od wielkości słoika. Po ostygnięciu, przenosimy w chłodne miejsce. Zimą jak znalazł na przystawkę do śniadania czy nawet na obiad do ziemniaków.

Pulpety z grzybów leśnych

Na pulpety biorę duże grzyby i korzonki. Dowolną ilość grzybów lub samych korzonków, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jedno lub dwa jajka, sól, pieprz, majeranek i tartą bułkę. Całość dokładnie wyrobić. Z masy grzybowej formować niewielkie pulpety i obsmażyć je na głębokim tłuszczu. Luźno ułożyć w słoikach i zalać zalewą.
Zalewa może być taka sama jak do ogórków z dodatkiem keczupu, musztardy albo czysta.

Składniki zalewy
1 litr wody,
2 łyżeczki soli,
3 łyżeczki cukru,
1/2 szklanki octu 6%,
przyprawy.
Składniki zalewy zagotować i ciepłą zalać pulpety w słoikach. Zagotować. Będą na pewno mam smakowały zimą na śniadanie, obiad czy też kolację.

Grzyby - skarby naszych lasów. Galeria grzybiarzy i grzybów ...

Autorzy zdjęć:

  • Łukasz Kaczmarek
  • Bernadeta Nowotnik-Dynowska
  • Małgorzata Rożek
  • Sylwia Dynowska
  • Bogusława Babirecka
  • Aga Obst
  • Ewelina Kalińska
  • Julia Wróbel
  • Edward Kubicki
  • Maria Reiman
  • Agnieszka Kańduła
  • Maria Nowak
  • Sylwek Zarzyczny
  • Marzena Kaczmarek
  • Grzegorz Król
  • Łukasz Wituła
  • Elżbieta Dynowska
  • Filip Matychowiak
  • Bożena Białecka
  • Jacek Młynarz
  • Przemysław Matysiak
  • Grzegorz Król
  • Wioletta Pukacka-Wójcik

Lato w słoiku, czyli pomidory w galarecie - przepis

Największe grzyby świata. Potrafią być cięższe od człowieka!...

Wielkie grzybobranie w zbąszyńskich lasach. Ile i jakie grz...

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto