Nie inaczej jest z popularnymi we Francji musami, czyli deserami. Wolimy kupić gotową galaretkę, niż samemu przetrzeć sobie jakieś owoce, usztywnić trochę żelatyną, ładnie udekorować i zaserwować domownikom.
Galaretka i kisiel są praktyczniejsze, ale czy smaczniejsze i efektowniejsze na stole. Musy najróżniejsze to temat rzeka.
PRZEPISY:
MUS JABŁKOWY
Składniki:
4 winne jabłka
1 opakowanie żelatyny
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki wody mineralnej
bita śmietana
żurawina
listki mięty
2 dag cukru
łyżka przegotowanej ciepłej wody
Przygotowanie: Obrane jabłka ścieramy na tarce, dusimy na patelni przez 5-6 minut. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie (albo według instrukcji na opakowaniu). Mieszamy z jabłkami, przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Gdy mus stężeje, każdy pucharek dekorujemy bitą śmietaną, łyżeczką żurawiny i dwoma, trzema listkami świeżej mięty.
MUS Z GALARETKĄ
Mus może się składać z kilku warstw, niekoniecznie owocowych.
Składniki:
500 g twarogu
1 małe opakowanie oryginalnego serka mascarpone
1 mały jogurt naturalny
1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 opakowanie galaretki cytrynowej
sok z połowy cytryny
2 łyżki rumu
żelatyna
kawałki świeżych owoców
Przygotowanie: Twaróg mieszamy z serkiem mascarpone, jogurtem, rumem i sokiem z cytryny aż do gładkiej masy. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy albo miksujemy. Zastygnięte galaretki kroimy w kostkę. Na dno pucharków kładziemy warstwę galaretki wiśniowej, na niej warstwę musu serowego, potem warstwę galaretki cytrynowej i resztę musu. Dekorujemy świeżymi owocami albo kawałkami owoców z puszki i dżemem malinowym. Zależy od naszej wyobraźni.
OGÓRKOWY MUS THEODORAKISA
Składniki:
4 duże ogórki
kawałek włoskiego kopru (fenkuł)
1 cebula
1 białej papryki
6 ząbków czosnku
100 g koziego sera
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie: Dziecko to może zrobić, bo wystarczy wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do miseczek i mocno schłodzić.
SORBET MASTROIANNIEGO
Składniki:
2 duże, mięsiste pomidory
2 pory
2 łyżki kopiaste posiekanej świeżej bazylii
300 g gęstego soku pomidorowego
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka sosu worcester
1 szklanki posiekanych czarnych oliwek
1 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
drobno posiekane białka z ugotowanych na twardo dwóch jajek
sól do smaku
Przygotowanie: Pomidory obrane ze skóry, bez gniazdek nasiennych miksujemy z porami, sokiem pomidorowym, sosem worcester, ząbkami czosnku i pieprzem z solą. Dosypujemy oliwki i jajka, długo mieszamy i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Zdobimy kleksem jogurtu.
Więcej przepisów znajdziesz w serwisie DOLNOŚLĄSKI SMAK
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?