Przedstawiam fotkidojrzewających owoców krzewu pigwowca.
Opis ; .www.wikipedia.org
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych (Rosaceae). Nieprawidłowo bywa czasami nazywany pigwą japońską. Pochodzi z Japonii. Nazwa rodzajowa Chaenomeles związana jest z anatomią owocu. Pochodzi od gr. chainein (dzielić, otwierać się) i gr. mèlon (jabłko). W Polsce jest uprawiany.
Ciekawostki**: Owoce pigwowca warto wykorzystać. Zawierają bardzo dużo witaminy C. Nie spożywa się ich na surowo ale używa na przetwory - konfitury i dżemy. Można też sporządzić z nich syrop: drobno pokrojone, surowe owoce zasypać cukrem i poczekać aż puszczą sok. Pasteryzować lub trzymać w lodówce. Syrop taki doskonale zastępuje cytrynę w herbacie. Z p**igwowca warto też sporządzić aromatyczną nalewkę na spirytusie.**
Zapraszam do obejrzenia zdjęć.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?