Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dobre Bo Wielkopolskie: Dyplom za 5. miejsce dla Cukierni "Piotrowscy" z Chodzieży

ChodzieżNM
Dobre Bo Wielkopolskie: Dyplom za 5.  miejsce dla Cukierni "Piotrowscy" z Chodzieży
Dobre Bo Wielkopolskie: Dyplom za 5. miejsce dla Cukierni "Piotrowscy" z Chodzieży
Cukiernia Piekarnia "Piotrowscy" z Chodzieży zajęła 5. miejsce w głosowaniu na "najlepsze produkty spożywcze" w plebiscycie "Głosu Wielkopolskiego" Dobre Bo Wielkopolskie. Na specjał naszych cukierników, czyli serniczek mini, oddano ponad 6 tys. głosów!

Ewa i Dominik Piotrowscy z Cukierni Piekarni „Piotrowscy” w Chodzieży odebrali dyplom za udział w plebiscycie „Głosu Wielkopolskiego” Nasze Dobre Wielkopolskie. Wyroby z całego regionu walczyły w nim o wygraną w dwóch kategoriach: „najlepsze produkty spożywcze” oraz „przemysł i technologia”.

Trzecie miejsce w swojej kategorii i Brązowy Znak Jakości „Nasze Dobre Wielkopolskie” zdobył akumulator firmy Jenox - SVR Super Vibration Resistance, który otrzymał 3755 głosów. Z kolei na serniczek mini, czyli słodką przekąskę z cukierni państwa Piotrowskich oddano 6200 głosów. To pozwoliło jej uplasować się w pierwszej piątce najlepszych produktów spożywczych.

Na „nasz” serniczek głosowali nie tylko chodzieżanie.
- Mieliśmy sygnały od osób spoza powiatu, a nawet spoza województwa, które wspierały nas w trakcie trwania plebiscytu. To bardzo miłe. Za wszystkie oddane głosy serdecznie dziękujemy - mówią Ewa i Dominik Piotrowscy, o wypiekach których usłyszała dzięki plebiscytowi cała Wielkopolska!
- Można powiedzieć, że w ten sposób mieliśmy również okazję promować Chodzież - podkreślają przedstawiciele cukierni.

Cukiernię „Piotrowscy” - o czym już informowaliśmy - założyli ponad 35 lat temu rodzice pana Dominika. Od początku była więc rodzinną firmą, stawiającą na naturalne składniki i własne receptury. Serniczek mini, czyli krucha babeczka z serowym nadzieniem, to jeden z ich najpopularniejszych pomysłów. Słodki wypiek występuje w kilku wariantach, a najnowszy z nich pod serową masą skrywa nadzienie z powideł lub owocowej frużeliny.

- Kwaskowe owoce stanowią ciekawe „przełamanie” smaku słodkiego sera. Aromat zapieczonego na wierzchu kokosa dopełnia natomiast całości - mówi Dominik Piotrowski.

Jak przyznaje, początek grudnia to dla cukierników gorący okres - ruszają bowiem przygotowania do świąt i trzeba zacząć szykować bożonarodzeniowe wypieki. W cukierni „Piotrowscy” odbywają się też warsztaty, podczas których przedszkolaki i uczniowie uczą się, jak upiec i ozdobić pierniczki. Państwo Piotrowscy chętnie przyjmują u siebie małych gości i znajdują dla nich czas pomiędzy swoimi zwykłymi obowiązkami.

W najbliższy weekend naszych cukierników można będzie też spotkać na charytatywnym Biegu Mikołajkowym - są bowiem jednym ze sponsorów imprezy. To nie pierwszy raz, gdy angażują się społecznie: wcześniej wspierali m.in. organizację „Chodzieskiej ZaDyszki”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto