Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkty, które nie zawierają glutenu: ryż biały i brązowy,...
fot. pixabay.com

Dieta bezglutenowa – produkty bezpieczne dla osób z celiakią, alergią na gluten i nadwrażliwością na gluten

Produkty zbożowe

Produkty, które nie zawierają glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, komosa ryżowa (quinoa), mąki i kasze jaglane, gryczane; płatki ryżowe; skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, chrupki kukurydziane, popcorn, bułka tarta bezglutenowa.

Produkty, które mogą zawierać gluten: płatki śniadaniowe kukurydziane ze słodem jęczmiennym, mąka ryżowa, mąka gryczana.

Produkty, które zawierają gluten: pszenica, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies (zanieczyszczony), mąka pszenna, żytnia i jęczmienna, płatki pszenne, żytnie, jęczmienne i owsiane; kasza manna; kuskus; musli, kasza owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, bułki, bagietki, maca, precle, herbatniki, wafle, biszkopty, sucharki, paluszki, ciasta, drożdżówki, pizza, bułka tarta (produkty te zawierają gluten wówczas, gdy nie są oznaczone jako bezglutenowe).

Zobacz również

Patriotyczny przejazd na rolkach, deskorolkach i hulajnogach ulicami Krakowa

Patriotyczny przejazd na rolkach, deskorolkach i hulajnogach ulicami Krakowa

Podsumowanie ostatnich kilku dni na drodze. To już nie tylko nadmierna prędkość

Podsumowanie ostatnich kilku dni na drodze. To już nie tylko nadmierna prędkość

Polecamy

Uczył się od najlepszych na świecie! Przeprowadził innowacyjny zabieg w Pleszewie

Uczył się od najlepszych na świecie! Przeprowadził innowacyjny zabieg w Pleszewie

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby