Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Marchew, dynia, melon, suszone morele, jarmuż, szpinak…

Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre źródła beta-karotenu w diecie. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna w procesie dojrzewania komórek układu odpornościowego. Wzmacnia skórę, a także błony śluzowe przewodu pokarmowego, które nawet lekko uszkodzone stanowią otwartą furtkę dla drobnoustrojów. Wysokie spożycie produktów obfitujących w beta-karoten (ok. 30 mg na dobę) wykazuje działanie ochronne na organizm uwarunkowane silnym działaniem antyoksydacyjnym tego związku. By, dostarczyć taką ilość beta-karotenu wystarczy wypić ok. 350 ml jednodniowego soku marchwiowego.

Zobacz również

W Szczecinku powstanie tężnia solankowa. Znamy lokalizację

W Szczecinku powstanie tężnia solankowa. Znamy lokalizację

Wolontariusze Enei Połaniec i leśnicy sadzili drzewa z okazji Dnia Ziemi (ZDJĘCIA)

Wolontariusze Enei Połaniec i leśnicy sadzili drzewa z okazji Dnia Ziemi (ZDJĘCIA)

Polecamy

Kupiłam cukier kokosowy i... do zwykłego już nie wrócę! Co mnie przekonało?

Kupiłam cukier kokosowy i... do zwykłego już nie wrócę! Co mnie przekonało?

Praca w zespole nadzorującym przebieg matury. Te zasady musi znać każdy nauczyciel

Praca w zespole nadzorującym przebieg matury. Te zasady musi znać każdy nauczyciel

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?