Czy są grzyby w lasach? Na grzyby wybrali się nasi czytelnicy. Zobacz ich zbiory! [Zdjęcia]

Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
Czy są grzyby w lasach? Na grzyby wybrali się nasi czytelnicy. Zobacz ich zbiory! Grzyby - skarby naszych lasów. W wielu krajach grzybów się nie zbiera, ponieważ uznawane są za potencjalnie niebezpieczne. U nas kiedy tylko grzyby pojawią się lasach, łapiemy za koszyki i czym prędzej udajemy się na długie wypady za miasto. Grzyby suszymy, gotujemy, zachowujemy ich smak w słoikach - na zimę...

Czy są grzyby w lasach? Na grzyby wybrali się nasi czytelnicy. Zobacz ich zbiory!

Czy są grzyby w lasach? Na grzyby wybrali się nasi czytelnicy. Zobacz ich zbiory! Grzyby - skarby naszych lasów. W wielu krajach grzybów się nie zbiera, ponieważ uznawane są za potencjalnie niebezpieczne. U nas kiedy tylko grzyby pojawią się lasach, łapiemy za koszyki i czym prędzej udajemy się na długie wypady za miasto. Grzyby suszymy, gotujemy, zachowujemy ich smak w słoikach - na zimę...

Czy grzyby mają witaminy?

Grzyby oprócz walorów smakowych sa źródłem ważnych składników odżywczych, w tym selenu, potasu, ryboflawiny, niacyny, witaminy D, białka i błonnika.

Na grzyby

Grzyby z wędzonym boczkiem

  • 1 kg świeżych leśnych grzybów
  • 40 dkg wędzonego boczku
  • pieprz

nie używamy soli

Wykonanie
Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy w dużą kostkę. W kostkę kroimy również boczek. Wszystko wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię. Z boczki wytopi się odpowiednia ilość tłuszczu. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, do 1 godziny. Pod koniec smażenia potrawę doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem.

Świeże grzyby z serem

  • 1kg świeżych leśnych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • ½ szklanki śmietany
  • 15 dkg żółtego sera
  • sól, pieprz, tymianek
  • natka pietruszki

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Najpierw podsmażyć boczek, dodać do niego cebulę i razem dusić. Potem dodać grzyby i wyciśnięty czosnek. Gdy grzyby będą już miękkie wlać śmietanę i zamieszać,dodać starty żółty ser i przyprawy. Posypać posiekaną pietruszką. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub przysmażonym makaronem.

Przepisy pochodzą z książki - Grzyby leśne skarby na naszym stole – Grzegorz Sieczkowski

Czy są grzyby w lasach? Na grzyby wybrali się nasi czytelnic...

Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: dorota.michalczak@polskapress.pl
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Mobilnych ołtarzy jednak nie będzie?

Wideo

Dodaj ogłoszenie