Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czarny bez - białe kwiaty [Przepis na syrop]

Redakcja
Kwiat czarnego bzu
Kwiat czarnego bzu Dorota Michalczak
Czarny bez, popularnie zwany hyćką, jest surowcem zielarskim, kwitnie od maja do czerwca. Owoce dojrzałe zbieramy od sierpnia. Kwiaty i owoce nadają się do suszenia oraz na przetwory - soki, nalewki, syropy.

Czarny bez popularnie zwany hyćką kwitnie od maja do czerwca. Te drobne, pięciopłatkowe kwiatki, z jednym słupkiem i pięcioma pręcikami, o mdłym zapachu tworzą duży podbaldach. Wszystkie części czarnego bzu zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną, który podczas gotowania i suszenia ulega rozkładowi. Nie należy więc jeść kwiatów na surowo. Spożywanie przetworzonego czarnego bzu jest całkowicie bezpieczne.

Kwiaty zawierają olejki eteryczne, śluzy, związki sodu, glinu, potasu, żelaza i wapnia. Dojrzałe owoce to soczyste, mięsiste ciemnofioletowe kuleczki. Zawierają olejki eteryczne, garbniki, witaminy A, B1, B2, C i J, pektyny, kwasy organiczne.

Kwiaty w całych baldachach zbieramy w dniach słonecznych, gdy rozkwitają, natomiast dojrzałe owoce najlepiej zbierać po dniu deszczowym. Zbioru surowca dokonujemy z dala od drogi. Suszymy cienką warstwę w temperaturze do 35 stopni Celsjusza, w miejscu suchym i przewiewnym. Po wysuszeniu kwiatki muszą być biało–żółte, owoce czarno-fioletowe.

Z suszonych kwiatów i owoców robimy herbatki, które działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo. Zewnętrznie stosuje się bez do przemywań oczu i gardła w stanach zapalnych. Kwiaty czarnego bzu stosowane są jako środek przeciw przeziębieniom, w postaci syropów. Dojrzałe owoce suszymy, robimy nalewki i syropy.

Przepis na syrop z kwiatów bzu czarnego
30 dużych kwiatów (baldachów) czarnego bzu,
1 litr wody,
4 dkg kwasku cytrynowego,
1,5 kg cukru.

Kwiaty zebrane w słoneczny dzień, opłukać, obrać z łodyg, zalać 1 litrem gorącej wody, dodać kwasek cytrynowy i odstawić na 48 godzin. Woda całkowicie przykrywa kwiatki.

Po dwóch dniach sok przelewamy przez sito, dodajemy cukier i zagotowujemy. Otrzymany syrop wlać do słoiczków i zakręcić. Pasteryzować 5 do 10 minut. Stosujemy w czasie przeziębień jako środek napotny, przeciwzapalny, rozkurczowy. Podnosi odporność organizmu. Bardzo aromatyczny syrop, dodajemy do herbaty, zimnych napojów, rozcieńczamy wodą, możemy dodawać do deserów.

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto