Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukinia, kabaczek i patison - warzywa w sosie. Na śniadanie lub kolację [Przepis]

Redakcja
Wiele warzyw możemy kupić już teraz albo poczekać do czasu kiedy będą z własnego ogródka. Kiedy brakuje nam pomysłu co z nich zrobić? Polecam warzywa w sosie - na śniadanie lub kolację. Można zrobić eksperyment z innymi ulubionymi warzywami.

Cukinia, kabaczek, patison w sosie ogórkowo-paprykowym

1 kg cukinii, kabaczka lub patisony.
Warzywa obrać, pokroić w plastry grubości 5 mm, posypać przyprawami, odstawić.

Sos
1 słoik papryki konserwowej,
1 słoik ogórków konserwowych,
mały koncentrat pomidorowy,
keczup pikantny,
przyprawy do smaku - sól, pieprz, cukier

Paprykę i ogórki pokroić w paski. Do garnka wylać zalewę z papryki, dodać przecier pomidorowy, ogórki, paprykę zagotować - 3 minuty. Doprawić do smaku dodając keczup, przyprawy. Gdy nasz sos będzie zbyt gęsty dolać zalewę od ogórków. Całość ostudzić.

Ciasto naleśnikowe
3 jaja,
1 szklanka mąki,
mleko,
sól,
olej do smażenia.

Z mąki, jaj i mleka zrobić gęstsze cisto naleśnikowe. Warzywa moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. W naczyniu układać warstwami sos, usmażone warzywa. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos. Całość pozostawić na kilka godzin, żeby warzywa nabrały odpowiedniego smaku - przeszły sosem.
Polecam na śniadanie lub kolację. Smacznego!

Podzielcie się swoimi sprawdzonymi przepisami.
[email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto