MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego...
fot. bogumil/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Tłuste wędliny i kiełbasy

Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do podniesienia cholesterolu frakcji LDL we krwi. Jego wzrost powoduje szybsze odkładanie się blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych, co w konsekwencji zwiększa ryzyko zawału oraz udaru w przyszłości.

Tłuste wędliny i kiełbasy najlepiej zastąpić drobiowymi, lub samodzielnie przygotować wędlinę z chudych kawałków mięsa kurczaka lub indyka.

Zobacz również

Gminny Dzień Dziecka w Strzałkowie w gminie Radomsko. ZDJĘCIA

Gminny Dzień Dziecka w Strzałkowie w gminie Radomsko. ZDJĘCIA

Świdniczanka Świdnik wysoko pokonała Sokół Sieniawa

Świdniczanka Świdnik wysoko pokonała Sokół Sieniawa

Polecamy

Złoty Krzyż Zasługi dla burmistrza Zbąszynia Tomasza Kurasińskiego

Złoty Krzyż Zasługi dla burmistrza Zbąszynia Tomasza Kurasińskiego

Łukasz Frański - dyrektor ZS nr 1 w gronie doradców Ministra Edukacji

Łukasz Frański - dyrektor ZS nr 1 w gronie doradców Ministra Edukacji

Czarne chmury nad Wielkopolską

Czarne chmury nad Wielkopolską