Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Trwa budowa "Domu na Mariackiej" na Plantach w Radomiu [ZDJĘCIA]

Trwa budowa "Domu na Mariackiej" na Plantach w Radomiu [ZDJĘCIA]

Niewybuch z okresu II Wojny Światowej znaleziony w Kęsowie. To pocisk artyleryjski

NOWE
Niewybuch z okresu II Wojny Światowej znaleziony w Kęsowie. To pocisk artyleryjski

Polecamy

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Matura 2024 z rozszerzonego angielskiego trwa. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura 2024 z rozszerzonego angielskiego trwa. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Przegląd tygodnia od 5.05 w Zbąszyniu

Przegląd tygodnia od 5.05 w Zbąszyniu