W tym tygodniu o kuchni kaszubskiej rozmawiamy z Magdaleną Naczk, matematyczką w Szkolnym Ośrodku Wychowawczym. Szczególnie słodkie wypieki w jej wykonaniu są przepyszne.
Na ciasto: jedna szklanka oleju, dwie drobno utartej marchewki, dwie mąki, dwie cukru. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dwie cynamonu, dwie sody oraz cztery jaja, szczyptę soli oraz orzechy i rodzynki według uznania.
Na polewę: czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, jedna masła i 2 łyżeczki zimnej wody.
Sposób przyrządzania:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?