Chrośnica. Warsztaty wielkanocne dla dzieci młodszych
Dzieci upiekły wielkanocne mufiny, wykonały jajeczne myszki, które później z apetytem zjadły.
Oprócz zajęć plastyczno-technicznych dzieci uczestniczyły w spotkaniu z panią Magdą Hirte, która jest mieszkanką Chrośnicy oraz członkiem KGW. Pani Magda wspólnie z mężem prowadzi gospodarstwo rolne. Dzięki jej uprzejmości dzieci poznały produkty, które można uzyskać mleka. Poznały proces powstawania sera białego, sera smażonego, który został zjedzony nim zdążył się ostudzić oraz upiekliśmy pyszne oponki na świeżym twarogu.
Podczas procesu powstawania sera powstaje serwatka, która jest naturalnym bogatym źródłem białek i aminokwasów. Serwatka do niedawna była traktowana jako zwykły surowiec odpadowy. Białko serwatkowe to niezwykle cenny element diety człowieka. Dlatego wspólnie z dziećmi upiekliśmy pyszny chleb na bazie serwatki, aby żaden produkt się nie zmarnował. Chleb najlepiej smakował z samym masłem.
Na zakończenie warsztatów dzieci w ramach podziękowań za udział otrzymały świąteczny obrazek piaskowy i szampan bezalkoholowy.
Koło Gospodyń Wiejskich w Nądni piecze mazurek wielkanocny
Źródło:gloswielkopolski.pl
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?