Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chleb ziołowy - przepis. Kulinarne podróże po Wielkopolsce

Redakcja
Chleb ziołowy z dodatkiem żółtego sera polecają nam panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Przyprostyni i Nowego Dworu, nie tylko na święta ale również na dni powszednie. Bardzo smaczny z samym masłem a także z polecanymi przez gospodynie mięsami, jakami czy pasztetami.

Chleb ziołowy

Składniki:
100 g drożdży,
400 l ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 jajko,
0,5 kg maki,
25-30 dkg żółtego sera pokrojonego w kostkę,
1 łyżeczkę bazylii,
1 łyżeczkę ziół prowansalskich,
1 łyżeczka przyprawy do grilla, 3 łyżeczki majeranku,
1 łyżeczka zielonego kopru.

Sposób przygotowania:
Wyrabiamy chleb jak na ciasto drożdżowe. Do miski dodajemy wszystkie rzadkie składniki, następnie mąkę, przyprawy, ser. Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w foremkach wysmarowanych tłuszczem. Po wyrośnięciu chleb z góry posmarować wodą. Piec 1 godzinę w 180°C.

Koła Gospodyń Wiejskich prezentują potrawy wielkanocne

Źródło:gloswielkopolski.pl

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto