Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:
Ciasto :
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki...

Boże Narodzennie - Przepisy na wyjątkowe, smaczne ciasta. Tort makowy i inne

MAKOWIEC NA PIERNIKOWYM SPODZIE

Składniki: Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2-3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika ( zależy jak jest aromatyczna) Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 1 kostka masła ( 20 dag ) 2 budynie śmietankowe 1/3 szklanki wody Polewa czekoladowa: 6 łyżek śmietanki słodkiej lub wody 1/4 kostki masła 3 tabliczki czekolady mlecznej Do dekoracji; wiórki kokosowe kolorowa posypka orzechy włoskie połówki Przygotowanie Oddzielić białka od żółtek. Ubić mocną pianę z białek i cukru. Wymieszać mąkę ziemniaczaną , mąkę tortową i proszek do pieczenia. Dodawać do piany z białek po łyżce wymieszanej z proszkiem maki miksując cały czas. W trakcie miksowania piany z mąką wrzucać po jednym żółtku. Dobrze wymieszać dodając kakao i przyprawę do piernika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Blaszkę ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto. Ciasto piec ok. 15-20 minut ( Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciasta czy jest już dobre ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić ostrożnie na pół jak na tort. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Masę makową wrzucić na masło. Wymieszać i dobrze ogrzać .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Zagotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. Dolną część biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć na nią gorącą masę makową. Przykryć drugą połówką ciasta. Śmietankę lub wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać. Wylać na ciasto i rozsmarować. Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi. Można dekorować połówkami orzechów włoskich. Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin (a jeszcze lepiej 24 godziny)

Zobacz również

Koła olimpijskie spłonęły w Paryżu. Śmieciarze zapowiadają strajk podczas igrzysk

Koła olimpijskie spłonęły w Paryżu. Śmieciarze zapowiadają strajk podczas igrzysk

Orędzie marszałka Sejmu. „Rzeczpospolita to rzecz wspólna, nie własność rządzących”

Orędzie marszałka Sejmu. „Rzeczpospolita to rzecz wspólna, nie własność rządzących”

Polecamy

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Przegląd kwietnia w Zbąszyniu

Przegląd kwietnia w Zbąszyniu

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024