Mięsa pieczone w rękawie foliowym do pieczenia to najprostsze co można zrobić .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1.5 kg boczku ze skórką - chudego ( bez żeberek )
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
3 łyżki wody
Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią boczek . Włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Umieścić w rękawie foliowym, wlać wodę i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Piekę zawsze większy kawałek. Część jemy na ciepło na obiad ( lub z pieczywem ) , resztę zostawiam na zimno do chleba , albo do zrobienia bigosu ( kapustę z grzybami zawsze mam zamrożoną .
Nie odcinam skórki przed pieczeniem bo mam potem lepszy sos . Zawsze można odkroić ją potem ( jest mięciutka i prawie się rozpada ).
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne
Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?