MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Suszone śliwki są pożywne, bogate w błonnik, potas oraz...
fot. handmadepictures/123rf

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Śliwki: nie tylko na problemy jelitowe

Suszone śliwki są pożywne, bogate w błonnik, potas oraz witaminy K i A. Są także źródłem przeciwutleniaczy, co sprawia, że mogą zapobiegać nowotworom. Wysoka zawartość błonnika i alkoholu cukrowego (sorbitolu) wpływa to, że śliwki suszone znane są jako naturalny środek przeczyszczający, skuteczny w leczeniu zaparć.

Warto zwrócić uwagę, że o ile stugramowa porcja świeżych śliwek dostarcza średnio 45 kcal, to taka sama porcja śliwek suszonych ma już 267 kcal. Ich spożywanie powinno być regularne, ale należy uwzględniać ich wysokokaloryczność.

Zobacz również

Jude Bellingham spełnia marzenie mamy w finale Ligi Mistrzów

Jude Bellingham spełnia marzenie mamy w finale Ligi Mistrzów

Gminny Piknik Rodzinny w Chmielniku. Była zabawa, występy i dobre jedzenie [ZDJĘCIA]

Gminny Piknik Rodzinny w Chmielniku. Była zabawa, występy i dobre jedzenie [ZDJĘCIA]

Polecamy

Przegląd maja w Zbąszyniu

Przegląd maja w Zbąszyniu

Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

ROZMOWA
Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

Dip czosnkowy z fetą. Pyszny dodatek do warzyw i mięs. Zrobisz raz i przepadniesz

HIT DNIA
Dip czosnkowy z fetą. Pyszny dodatek do warzyw i mięs. Zrobisz raz i przepadniesz