Tradycyjne święcenie potraw 2024
Święconka, czyli tradycja zanoszenie do kościoła koszyczka wielkanocnego, jest mocno zakorzeniona w polskiej kulturze. W Wielką Sobotę zwyczajowo idziemy na obrzęd błogosławienia pokarmów. W tradycyjnych koszyczkach nie brakuje chleba, jajek, mięsa czy soli. Ks. z parafii pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Nowym Tomyślu zwrócił uwagę, że to, co znajdzie się w wielkanocnym koszyczku, zależy od nas.
- Wierni przychodzą do kościoła w Wielką Sobotę, aby prosić o błogosławieństwo pokarmów na stół wielkanocny. Robimy to na wzór Chrystusa, który wśród uczniów spożywał wieczerzę. Tradycyjnie błogosławimy chleb, mięso, jajka, ale także wszelkie pokarmy, które będziemy spożywali przy wielkanocnym stole
- podkreślał. Tradycja święcenia pokarmów sięga VIII wieku, do Polski dotarła dopiero w średniowieczu. Początkowo, jak wskazują źródła historyczne, ksiądz chodził od domu, do domu i święcił jedzenie, które spożywano w tym okresie. Z czasem zwyczaj przeniesiono do kościoła.
Przez całą Wielką Sobotę, oprócz święcenia pokarmów, w kościołach odbywają się też czuwania przy Bożym Grobie.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?