Szkoła Podstawowa Perzyny. Święto ziemniaka, czyli ziemniak nie jedno ma imię. Bulwa ziemniaczana, grula, kartofel, pyra…
Skąd się wziął ziemniak?
O tym stałym elemencie naszej kuchni, dzieciem w szkole opowiedziała wychowawczyni klasy I, Gabriela Kamińska. Dzieci miały okazję zobaczyć nie tylko naszego popularnego, spożywanego na co dzień ziemniaka ale również ziemniaki fioletowe, różowe a także bulwy topinambura.
Nasz pożywny i popularny ziemniak wywodzi się z południowego Peru, gdzie jego pierwsze uprawy pojawiły się już 8 tysięcy lat temu! Po podboju Państwa Inków, Hiszpanie sprowadzili go do Europy, a żeglarze upowszechnili na całym świecie. Do Polski ziemniaki przywędrowały za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który przysłał je królowej Marysieńce. Na większą skalę zaczęto jednak uprawiać je w Polsce dopiero za panowania króla Augusta III Sasa. Do XIX wieku ziemniak stał się niezbędnym elementem diety milionów ludzi i bazowym składnikiem wielu potraw w kuchni polskiej.
Bulwy ziemniaka, najczęściej, poza najprostszą formą gotowaną bądź pieczoną, podaje się jako frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, a także… chipsy.
Uczniowie z ziemniaków robili różne figurki, a w połaczeniu z korzeniem pietruszki powstawały prawdziwe borowiki. W ramach śniadania posilili się smacznymi frytkami. Na zakończenie ziemniaczanego dnia pierwszoklasiści z przygotowanych wcześniej produktów, wykonali sałatkę warzywną.
Drzemka zamiast kawy?
Źródło:Dzień Dobry TVN
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?