Pysznych zup można spróbować na Festiwalu  Małopolski Smak na Rynku Głównym Pysznych zup można spróbować na Festiwalu  Małopolski Smak na Rynku Głównym

Pysznych zup można spróbować na Festiwalu Małopolski Smak na Rynku Głównym (© Adam Wojnar)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

W ramach akcji kuliarnie.naszemiasto.pl piszemy o smakach kuchni regionów. Dziś zapraszamy Was w podróż po krakowskim świecie smaków.

Zjeść po krakowsku to tyle, co zjeść na bogato i do syta. To małopolska bohema i atmosfera Galicji ukształtowały regionalną kuchnię, pachnącą świeżymi warzywami prosto z targowiska na Starym Kleparzu i smakującą babcinymi sekretami.

Historia tej kuchni regionalnej sięga przełomu XVIII i XIX wieku, a prowadzi na tereny południowej Małopolski, zachodniej części Podola i Rusi Czerwonej. Kiedyś, jak i dziś, w potrawach można zauważyć wpływy kuchni austriackiej, węgierskiej, czeskiej, żydowskiej, niemieckiej i wołowskiej.

Do typowych małopolskich potraw należą m.in.: maczanka po krakowsku, którą przygotowuje się z wieprzowiny i pieczywa z sosem kminkowym, flaczki na bogato i kaczka po krakowsku, serwowana z kaszą i grzybami. Najbardziej charakterystycznym pieczywem są precle, bajgle i obwarzanki. Nie sposób zapomnieć o chlebie prądnickim, którego recepturę odtwarzano na podstawie zapisków literackich i wspomnień mieszkańców Prądnika (dzisiejsza dzielnica Krakowa). Specjalnościami regionu są kiełbasy: krakowska i isiecka. Z kolei typowo małopolskim deserem jest babka z kaszy manny z bakaliami, która należała do przysmaków Anny Jagiellonki oraz buchta - ciasto drożdżowe zawijane z powidłami śliwkowymi.

- Kraków od zawsze pachniał kminkiem. Sto lat temu ta przyprawa lądowała w każdym garnku. To z niego powstawała słynna zupa kminkowa, dodawano go do maczanki krakowskiej i do pieczywa. Ale to nie wszystkie przysmaki dawnego Krakowa. Sławne były kanapki Antoniego Hawełki. Zaliczały się do nich zarówno wykwintne, jak te z homarem i sosem majonezowym, czy regionalne z bryndzą. Na bazie podhalańskiego sera powstał też liptauer (pasta do pieczywa). Dzieciaki uwielbiały małdrzyki, czyli tradycyjne placki twarogowe. Dobrze znany był też głąbik krakowski - sałata łodygowa, która wyglądem przypomina masłową w okresie kwitnienia. Jej łodygi kiszono tak jak ogórki - był to lokalny specjał - wymienia Magdalena Kasprzyk - Chevriaux, autorka bloga Tasty Colours.

W skład kuchni małopolskiej wchodzi też kuchnia podhalańska. Jej podstawę stanowią grule, czyli ziemniaki i mąka jęczmienna lub owsiana. W całej Polsce znana jest kwaśnica, czyli tradycyjny góralski kapuśniak na żeberkach. Tradycyjne wypieki to cenione przez turystów moskale, czyli placki pieczone na blasze. Kuchnia małopolska nie jest jednolita. W tym cały jej urok.

Restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną znajdziecie na PizzaPortal.pl

Kulinarnie.naszemiasto.pl

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!