Tradycyjne proziaki to specjał podkarpackiej kuchni Tradycyjne proziaki to specjał podkarpackiej kuchni

(© archiwum Polska Press Grupy/Nowiny/Krystyna Baranowska )

W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl piszemy o specjałach regionów. Kuchnia z Podkarpacia kusi pięknymi zapachami i cudownym smakiem. Połączenie różnych tradycji kulinarnych daje niesamowity efekt. Przekonajcie się sami i wyruszcie w kulinarną wędrówkę.

Podkarpacie słynie z dań o bardzo oryginalnych nazwach takich jak: krężałki (kiszone główki kapusty), hałuszki (ziemniaczane kluseczki), małdrzyki (placuszki z twarogu), czy krupniak (rodzaj placka z nadzieniem z kaszy gryczanej i ziemniaków). Smakowicie prezentują się też hreczanyki, czyli kotlety z kaszy zmieszanej z mielonym mięsem, jajkami, czosnkiem i przyprawami, czy kugiel - babka ziemniaczana, przekładana nadzieniem z kiszonej kapusty uduszonej z cebulą i skwarkami. Ale nazwy mogą mylić: knysze w tym rejonie Polski to smażone na głębokim tłuszczu pierogi z farszem z kaszy gryczanej, twarogu i cebuli.

- Esencją podkarpackich smaków są proziaki, popularne w regionie pieczywo na bazie sody (proza w tamtejszej gwarze to właśnie soda). Wypiekane są na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy, gdy w domu zabraknie pieczywa - zauważa Krzysztof Zieliński, regionalista i autor m.in. przewodnika kulinarno-turystycznego po regionie "Podkarpackie smaki".

Głównymi składnikami dań tego rejonu jest to, co można wyhodować we własnym ogródku, w sadzie, na polu lub zebrać w lesie: cebula, ziemniaki, kasze gryczane i jaglane, grzyby itp. Rejon ten doświadczony przez historię, poddawany był różnym wpływom, które przenikały się wzajemnie. Podkarpacka kuchnia wywodzi się więc z kilku różnych tradycji kulinarnych.

- W tutejszej kuchni można znaleźć wpływy kuchni łemkowskiej, bojkowskiej (grupa górali zamieszkująca Karpaty Wschodnie), ukraińskiej, żydowskiej, niemieckiej, austriackiej, węgierskiej i oczywiście polskiej. Taka wielokulturowość sprawiła, że kuchnia podkarpacka nie ma jednego czy kilku głównych dań. Każdy region w naszym województwie ma swoje regionalne potrawy i sposoby ich przyrządzania - mówi Krzysztof Zieliński.

Wiadomo, że smaki ewoluują, ma to związek głównie z rozwojem technologii, służącej do ich przygotowywania. Jednak ta ze wschodnich rubieży kraju wydaje się najbardziej wierna tradycji. Jej wyjątkowość podkreśla fakt, że ponad 100 produktów z tego rejony figuruje w spisie ministerstwa rolnictwa jako potrawy regionalne. Daje to Podkarpaciu trzecie miejsce w kraju.

Jeśli macie ochotę spróbować najlepszych dań kuchni tego regionu, koniecznie skorzystajcie z rekomendacji Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki. Członkowie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" przez lata jeździli po tamtejszych bezdrożach i wybierali najlepsze punkty gastronomiczne. Obecnie szlak liczy 40 miejsc, więc warto wybrać się na Podkarpacie na dłużej i spróbować lokalnych przysmaków.

Proziaki - przepis Krzysztofa Zielińskiego



Składniki: 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki, 1 jajko, szczypta soli, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki sody, mąki tyle ile kefir zbierze, ale w okolicach pół kg.

Wykonanie: Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do miski wsypujemy mąkę, powiedzmy ok. ćwierć kilograma, dodajemy sól, cukier, jajko i kefir, wyrabiamy wszystko łyżką podsypując mąką. Dodajemy sodę i nadal wyrabiamy. Ciasto musi być dość luźne, jednak takiej konsystencji, by dało się przenieść na stolnicę. Na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (do 2 cm). Szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażymy na suchej, średnio rozgrzanej patelni z obu stron, chociaż ideałem byłby blat klasycznej kuchni.

Najlepsze są jeszcze ciepłe posmarowane masłem czosnkowym, albo z twarogiem ze szczypiorkiem czy z jajkiem i pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne, by bułeczki ładnie wyrosły. Podobno z czasem i częstą praktyką dochodzi się do perfekcji.

Inne przepisy znajdziecie na kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl.

Plebiscyt

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!